SMART-doelen

Jezelf ontwikkelen? Of je nu professionele of persoonlijke leerdoelen hebt, het is altijd eh, ‘smart’ om SMART-doelen te formuleren. Met de SMART-methode worden je leerdoelen behapbaarder, zelf als je grootse plannen hebt waarvan je denkt dat je ze nóóit gaat waarmaken. Rome was ook niet in één dag gebouwd, toch? Dus pak je lege document er maar bij en ga aan de slag met je leerdoel SMART maken. Wij leggen je uit hoe.

SMART-doelen betekenis

Iets met specifiek en meetbaar, zover komen de meeste mensen wel als ze het woord ‘SMART-methode’ lezen. Maar wat zijn SMART-doelen nou echt? Simpel, het zijn professionele of persoonlijke leerdoelen. Maar dan geformuleerd op een stapsgewijze en concrete manier. Deze methode is er namelijk op gericht om het jou zo makkelijk mogelijk te maken. SMART-doelen zijn simpel te behalen en goed te controleren. Heb je grote ambities? Dan formuleer je meerdere kleine leerdoelen en gebruik je de SMART-methode om jouw droom stapje voor stapje te bereiken.

Waar staat ‘SMART’ voor?

De SMART-methode bestaat uit 5 onderdelen. Je raadt het al: elke letter uit het woord ‘SMART’ staat voor een onderdeel. Om jouw leerdoel smart te maken ga je deze allemaal langs. Komen ze:

  1. Specifiek
  2. Meetbaar
  3. Acceptabel
  4. Realistisch
  5. Tijdgebonden


Hieronder leggen we de onderdelen stap voor stap uit.

SMART-doelen formuleren in 5 stappen

Wil je iets bereiken in je persoonlijke leven of je carrière, maar weet je niet hoe? Dan is het hoog tijd om SMART-doel(en) te formuleren. Pak er pen en papier (of een document, keuren we ook goed) bij en schrijven maar.

Stap 1: Specifiek

Vaak heb je een vaag doel voor ogen, waarvan het totaal niet duidelijk is wat je nou precies wilt bereiken. Denk: ‘Ik wil beter worden in teksten schrijven.’ Dit doel roept meteen vragen op. Wat is ‘beter’? Om wat voor teksten gaat het? En waarom wil je hier beter in worden? Om dit leerdoel SMART te maken moet je deze vragen kunnen beantwoorden. Vat het antwoord op de vragen samen in één duidelijke zin. Bijvoorbeeld: ‘Ik wil dat het aantal likes op mijn social media posts stijgt van gemiddeld 100 naar gemiddeld 200 likes.’

Stap 2: Meetbaar

Hoe weet je dat je je doel hebt bereikt? Misschien kun je het doel meten met data, of juist op een hele andere manier. Het voorbeeld ‘beter teksten schrijven’ kun je bijvoorbeeld meetbaar maken door na een aantal maanden met een data tool te controleren of jouw teksten een hoger positie hebben in Google dan eerst. Het doel wordt dan: ‘Ik wil dat mijn teksten op de website gemiddeld op positie 3 staan in Google in plaats van op positie 10.’

Stap 3: Acceptabel

Helpt jouw doel je verder in je persoonlijke of professionele ontwikkeling? Dat is wat we bedoelen met ‘acceptabel’. Het is niet SMART om te werken aan een random doel waar je later niets aan hebt. O, en als het gaat om een leerdoel op je werk, is het ook handig als je doel bijdraagt aan de ontwikkeling van je team of de doelen van je werkgever. Bespreek je SMART-doelen daarom altijd met je leidinggevende. Vaak kan die jou zelfs helpen of ondersteunen.

Stap 4: Realistisch

Tja, je kunt wel zeggen dat je volgende week op de rode loper in Hollywood wilt staan (da’s prima meetbaar), maar je SMART-doel moet wel realistisch zijn. Daarmee bedoelen we niet dat je niet groot mag dromen, maar maak het wel behapbaar voor jezelf. Een plekje bemachtigen op een theaterschool is een mooi eerste doel, bijvoorbeeld. Hollywood komt dan nog wel.

Stap 5: Tijdgebonden

Wanneer wil je jouw SMART-doel bereiken? Als je dit niet specificeert, komt er nooit wat van. Wees dus zo duidelijk mogelijk en geef het liefst zelfs een begin- en einddatum.


SMART-doelen

10 SMART-doel voorbeelden

Klinkt het toch nog lastig, die SMART-methode? We geven je een paar voorbeelden van SMART-doelen om je een concreter idee te geven. Zo merk je dat je zowel korte- als langetermijndoelen SMART kunt maken.

  1. Over 2 jaar gekwalificeerd zijn om les te geven aan de onderbouw van de middelbare school, door het volgen van een zij-instroom opleiding in het onderwijs.
  2. Na een trainingstraject van 3 maanden een positievere beoordeling krijgen op presenteren dan daarvoor.
  3. Over een maand basisformules in Excel kunnen gebruiken.
  4. Deze week de targets op donderdag behalen, zodat er vrijdag tijd is voor zelfstudie.
  5. Over 2 weken dat populaire liedje op de gitaar kunnen spelen.
  6. Met behulp van vakliteratuur en e-learnings meer leren over feedbackcultuur, om hier over 2 maanden een training over te geven aan het team.
  7. In de komende 6 maanden het aantal fouten in het werk verlagen met 10%.
  8. In het kwartaal Q3 2 marketingcampagnes opzetten op TikTok.
  9. Voor de maand juni de afstudeeropdracht van de opleiding Verpleegkunde succesvol afronden.
  10. Succesvol de selectierondes van de kunstacademie doorkomen en toegelaten worden tot de opleiding tot illustrator.

In deze leerdoelen zijn alle onderdelen van de SMART-methode verwerkt. Maar wat nou als je het doel in stappen opbreekt? Dat ziet er ongeveer zo uit:


Doel Het onboardingsproces van nieuwe collega’s optimaliseren.
Specifiek Verbeteren van bestaande en opzetten van nieuwe onboardingstrainingen.
Meetbaar Trainingen geven op alle vlakken van de functie en een masterchecklist opzetten voor nieuwe collega’s.
Acceptabel Dit draagt bij aan de kwaliteit van het team.
Realistisch Hulp van een teamlead en collega’s, elke week een uur aan werken.
Tijdgebonden Aan het einde van Q2 in dit jaar.

Zo, nu kun je lekker aan de slag. De SMART-methode is bijvoorbeeld een handig hulpmiddel als je een persoonlijk ontwikkelingsplan in elkaar gaat zetten. Of als je leerdoelen voor je stage moet formuleren. Check ook eens onze andere artikelen om nog meer uit je persoonlijke ontwikkeling te halen.

Key takeaways

  • SMART-doelen zijn leerdoelen die concreet en behapbaar zijn geformuleerd. Zo kun je ze makkelijker behalen.
  • SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Als deze onderdelen allemaal voorkomen in je leerdoel, is ie SMART.
  • Je kunt SMART-doelen toepassen in al je doelen, zowel op persoonlijk als professioneel vlak.
  • Jouw leidinggevende kan je helpen bij het SMART maken van je professionele leerdoelen.
  • Let op dat jouw professionele SMART-doel moet bijdragen aan de ontwikkeling van je team of de organisatie.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Wat zijn de 5 SMART-doelen?

  • Een SMART-doel bestaat uit 5 onderdelen: het doel is Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden.

  • Wat is een SMART-doel voorbeeld?

  • Een SMART-methode voorbeeld is: Ik wil aan de hand van een trainingstraject van 3 maanden beter leren presenteren. Mijn leidinggevende beoordeelt daarom mijn presentatie skills voor aanvang én na afronding van het traject.

  • Waar staat de afkorting SMART voor?

  • De afkorting staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Als jouw doel al deze onderdelen bevat, kun je jouw leerdoel makkelijker behalen.

  • Hoe formuleer ik SMART?

  • Loop alle onderdelen van de SMART-methode één voor één door. Onthoud dat jouw doel concreet en haalbaar moet zijn. Voor een doel op je werk geldt dat je team of werkgever er ook van profiteert als jij jouw doel behaalt.